Használhatják a buszsávokat a BKV-sztrájk idején az autósok, jelentette be tegnap este a Miniszterelnöki Hivatal. A feltétel, hogy vigyenek magukkal még két embert.

A rendőrség pontosította a buszsávok használatára vonatkozó rendelkezést, csak azért, mert hárman ülnek az autóban mégsem lehet a buszsávban hajtani, viszont a villamossínek is megnyílhatnak a dugóban araszoló kocsisor előtt

“A főváros területén lévő buszsávok és a villamossínek használatára vonatkozó hatályos jogszabályok a sztrájk idején is érvényben vannak” – írja közleményében a rendőrség. “Ettől eltérő rendelkezést kizárólag a közlekedést irányító rendőrök adhatnak”

A rendőrök ezért arra kérik az autóvezetőket, hogy a sztrájk ideje alatt fokozottan figyeljék a közlekedést irányító rendőrök jelzéseit, mert a forgalom egyenletesebb elosztása és gyorsítása érdekében az egyébként a magángépjárművek elől elzárt területre – buszsáv, villamossín – is irányíthatják a gépkocsikat.

A rendőrség közleményéből kiderül, a buszsávokat és a villamossíneket a gépkocsik csak és kizárólag ott használhatják, ahol ezt a rendőrök karjelzésekkel mutatják.