Civil szervezetek és szakmai vezetők is elavultnak tartják a mai KRESZ-t, ezért újraírnák annak szabályait. A mai ismert szabályrendszert még 1975-ben írták, azóta sokszor módosították. Toldozták-foldozták, de alapjaiban nem változtattak rajta.  

Szabó Máté ombudsman szerint a szabályozás ellentmondásos, kusza, nem ösztönzi a gépjárművel közlekedőket a jogkövető magatartásra. Úgy véli, hogy világos szabályozásra, áttekinthető, egyszerű és olcsóbb eljárások kialakítására van szükség, hogy növekedjék a közlekedők felelősségtudata, mind több polgár meggyőződése legyen a közlekedési normák önkéntes betartása.

Állítólag a Közlekedési Minisztérium már dolgozik az új KRESZ megalkotásán, de hogy mikorra készülhet el, azt nem lehet tudni. A felhívás aláírói azt várják a jogalkotóktól, hogy polgárbarát, biztonságos és felelős magatartást ösztönző normarendszert hozzon létre.

A felhíváshoz csatlakozott Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Bencze József országos rendőrfőkapitány, Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, a Közlekedési Bírák Egyesülete, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Autóklub, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete.