A Volkswagent, az Audit, a SEAT-ot, a Škodát, a Bentleyt, a Lamborghinit, a Bugattit, a Scaniát és hamarosan a Porschét is egyesítő VW-konszern 283 millió eurós adózott eredményt ért el az idei második negyedévben, 83 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 1,64 milliárd eurónál. A csökkenés a teljes első félévre is ugyanezt az arányt mutatja: a 2008-as hasonló adat 2,5 milliárd euró, míg idén nem egészen félmilliárd, pontosan 494 millió.

A bevétel tekintetében nem volt azonban ekkora zuhanás: az idei 27,2 milliárd euró csak 7,7 százalékkal kisebb a tavalyi második negyedévi 29,5 milliárdnál. Fél évre vetítve az eredmény 9,4 százalékos romlás: az egy évvel ezelőtti 56,5 milliárd euró helyett 51,2 milliárd.

A wolfsburgiak az idei második negyedévben 1,66 millió járművet értékesítettek, ez 3 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A gyártás 10 százalékkal csökkent, 1,57 millió darabra.

Bár a piac kiszámíthatatlansága miatt a VW-csoport nem közölt célszámokat a második fél évre, nem meglepő módon egyértelmű csökkenést várnak a teljes évre is.