2008-nál is jobb lehet a hazai közlekedési baleseteket összegző statisztika. Az utóbbi negyven évben nem volt példa rá, hogy 1000 főnél kevesebben vesztették volna életüket a magyarországi utakon. Tavaly viszont a hatvanas éveket idéző módon 996-an hunytak el közlekedési balesetben. 2009 első féléves adatai azonban további javulást mutatnak.

Az év első félévében összesen 8131 személyi sérüléses közúti baleset történt, 8,92 százalékkal kevesebb, mint 2008 első hat havában. A súlyos sérüléses balesetek száma 13,97%-kal, a halálos baleseteké 4,17%-kal esett vissza a tavalyi adatokhoz képest. 

2009. január 01. és június 30. között összesen 401-en vesztették életüket közúti balesetben hazánk útjain, 15 fővel kevesebben, mint az elmúlt év azonos időszakában. 

Továbbra is a gyorshajtás a közúti balesetek legfőbb oka hazánkban, amelyet az elsőbbségi szabályok megszegése és a kanyarodási szabályok meg nem tartása követ a statisztikában. Bár tavalyhoz képest 8,35 százalékkal csökkent, még mindig magas az ittasan okozott balesetek száma, a feljegyzett 955 ilyen eset az összes baleset több mint 11 százalékát adja.

A rendőrség véleménye szerint a javuló tendenciában nagy szerepe van az ittas vezetés visszaszorítására kitalált zéró tolerancia bevezetésének, illetve, hogy az objektív felelősség elvének alkalmazása nyomán a gyorshajtás büntetése alól is nehezebb már kibújni.

A balesetek megoszlása, annak okozója szerint

Forrás: Balesetmegelőzés