Hol a rendszám?

Hol a rendszám?

Szeptember 1-től megbírságolhatják a rendőrök azt, akinek sáros vagy leolvashatatlanul koszos a rendszámtáblája – tudta meg a Népszava. A lap úgy tudja, hamarosan a kormány elé kerül a közúti közlekedés szabályairól szóló kormányrendelet módosítása.

A közúti járművek rendszámtáblájának eltávolítását már tavaly szabálysértéssé minősítették, amiért 20-30 ezer forint bírság szabható ki, miután az objektív felelősség bevezetése során, többen a rendszámtábla leszerelésével trükköztek. Így ugyanis a sebességmérő fotójáról nem derül ki, hogy kié az autó, kinek kell kifizetnie a bírságot. A szigorítás nyomán a rendőrök viszont egyre gyakrabban találkoztak olyan autókkal, amelyek rendszámtábláját sár vagy más szennyeződés tette felismerhetetlenné. Ezért várható a szigorítás.

Az ilyen trükközők nemcsak a rendőrségnek okoznak fejtörést, de az autópályák díjfizetését ellenőrző szerveknek is. A felismerhető rendszám nélkül csak megállításos módszerrel tudják ellenőrizni az e-matrica meglétét.

Ugyanakkor az újság szerint, az új kormányrendelet azt is előírja, hogy a jövőben nemcsak a rendőrök állíthatják meg a közlekedőket, hanem a jelzőőrök vagy a polgárőrök is jelzőtárcsával vagy piros fényű lámpával.

Forrás: Népszava