Csaknem 200 millió forintos támogatásról írt alá szerződést szerdán Demszky Gábor főpolgármester, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány és Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnokhelyettese. Eszerint a BRKF 160 millió forintot, a Készenléti Rendőrség pedig 37 millió 622 ezer forintos támogatást kap a Fővárosi Önkormányzattól.

Persze a főváros nem szimplán hozzájárul a rendőrség költségvetéséhez, hanem elvárásai vannak. A cél Budapest közbiztonságának javítása, illetve a közlekedésrendészeti és szervezési feladatok minél hatékonyabb ellátása, ezért a pénz a többletfeladatok ellátásához és a fővárosban kiemelkedő munkát végző rendőrök jutalmazásához való hozzájárulás.

Ennek nyomán valószínűleg több rendőrt látunk majd közterületen. A BRFK-nak ugyanis kiemelten kell segítenie a nagyberuházások (4-es metró építése, Margit híd felújítása, budai főgyűjtő csatorna építése) és útfelújítások során az ideiglenes forgalmi rend ellenőrzését, a forgalomkorlátozások lebonyolítását.

A Készenléti Rendőrség ellenőrzi viszont a kiemelt helyszíneken a behajtási és várakozási korlátozások betartását, a tehergépjárművek behajtási korlátozását, a tömegközlekedési sávok és kerékpárutak, kerékpársávok használatát, a szabálytalanságokat pedig szankcionálja.

Kiemelt rendőri figyelemre lehet számítani több csomópontban is, így a Könyves Kálmán körút – Üllői út, a Róbert Károly körút – Váci út találkozásainál vagy az M3 autópálya bevezető szakaszán is. A főváros legnagyobb aluljáróiban pedig folyamatos lesz a rendőri jelenlét.