A tavaly hozott új rendeletnek megfelelően a korábbinál két héttel később, de július elsejével életbe lépett a tehergépkocsik hétvégi közlekedésének korlátozásáról szóló jogszabály. Ezt először holnap érzékelhetjük majd.

A tavalyi szabályokkal szemben szombat reggel helyett délután 15 órától, de változatlanul vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek hazánk útjain a nehéz tehergépjárművek. A kamionstop rendelkezései július 1-től augusztus 31-ig vannak érvényben.

Az új kormányrendelet megalkotásának alapvető célja az volt, hogy az új szabályozás egyenletesebbé tegye a tehergépjárművek hétvégi forgalmát, és általa biztonságosabbá váljon a hétvégi áruellátás. Mint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium írja, a rendelkezés változtatásától a jogalkotó azt várja, hogy elmaradnak a péntek délutáni és hétfő kora reggeli torlódások okozta balesetveszélyes csúcsok, ezzel nő a forgalombiztonság és csökken az egyidejű környezetszennyezés.

De vajon mitől lesz kevesebb kamion hétfőn reggel, amikor a vasárnap tekintetében nem változott semmi?

A rendelettől függetlenül a hétvégén is közlekedhetnek például a gyorsan romló élelmiszert, postai leveleket, friss virágot, humanitárius küldeményeket szállító, műszaki, baleseti mentést, katasztrófa- és vízkárelhárítást, -segítségnyújtást végző vagy lakossági költöztetéshez használt tehergépjárművek. A korlátozás nem vonatkozik a mezőgazdasági betakarítást végző járművekre sem. Az új szabályozás szerint csak az EURO-3 vagy annál magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járművek üzemben tartói kérhetnek felmentést a korlátozás alól.