Továbbra sincs megoldás az Opel-problémáira, pedig a tárgyalófelek abban bíztak, hogy 12 órás munka után ma reggelre dűlőre jutnak a válságtanácskozáson. Mint ismeretes, az Opel szeretne elszakadni a csőd felé száguldó amerikai anyavállalatától, a General Motorstól és új tulajdonoshoz kerülne. Elvileg mindenki hajlik az üzletre és vevő is akadna, amelyről a GM dönthet.

Ám Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági miniszter és Peer Steinbrück pénzügyminiszter ma reggel úgy nyilatkozott, hogy az amerikai fél este újabb 300 millió eurós követeléssel állt elő. Ezt pedig a német kormány nem akarja megadni, ezért megfeneklettek a tárgyalások. A miniszter az Angela Merkel kancellár részvételével zajló egyeztetés után ugyanakkor megerősítette, hogy az eredetileg is tervezett 1,5 milliárd eurós állami támogatást továbbra is fenntartják.

Keresztbe tettek az Opelnek 1
Keresztbe tettek az Opelnek 2

Keresztbe tettek az Opelnek

Keresztbe tettek az Opelnek

Keresztbe tettek az Opelnek 7
Keresztbe tettek az Opelnek 8
Keresztbe tettek az Opelnek 9
Keresztbe tettek az Opelnek 10
Fotó megosztása:
Keresztbe tettek az Opelnek 11


Négy potenciális jelölt volt az Opel átvételére, de az amerikai Riplewood Holdings pénzügyi befektetési csoport és a kínai Beijing Automotive Industry Corporation pályázatát nem támogatták. Így jelenleg már csak a FIAT, illetve a kanadai Magna beszállítói és alkatrészgyártó vállalatok vannak versenyben. Állítólag utóbbiak hajlandóak lennének a plusz 300 milliós követelés átvállalására is.

Egyelőre az amerikai fél válaszára vár a német kormány, a résztvevők abban bíznak, péntekre megoldódhatnak a gondok.