Továbbra sincs megoldás az Opel-problémáira, pedig a tárgyalófelek abban bíztak, hogy 12 órás munka után ma reggelre dűlőre jutnak a válságtanácskozáson. Mint ismeretes, az Opel szeretne elszakadni a csőd felé száguldó amerikai anyavállalatától, a General Motorstól és új tulajdonoshoz kerülne. Elvileg mindenki hajlik az üzletre és vevő is akadna, amelyről a GM dönthet.

Ám Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági miniszter és Peer Steinbrück pénzügyminiszter ma reggel úgy nyilatkozott, hogy az amerikai fél este újabb 300 millió eurós követeléssel állt elő. Ezt pedig a német kormány nem akarja megadni, ezért megfeneklettek a tárgyalások. A miniszter az Angela Merkel kancellár részvételével zajló egyeztetés után ugyanakkor megerősítette, hogy az eredetileg is tervezett 1,5 milliárd eurós állami támogatást továbbra is fenntartják.


Négy potenciális jelölt volt az Opel átvételére, de az amerikai Riplewood Holdings pénzügyi befektetési csoport és a kínai Beijing Automotive Industry Corporation pályázatát nem támogatták. Így jelenleg már csak a FIAT, illetve a kanadai Magna beszállítói és alkatrészgyártó vállalatok vannak versenyben. Állítólag utóbbiak hajlandóak lennének a plusz 300 milliós követelés átvállalására is.

Egyelőre az amerikai fél válaszára vár a német kormány, a résztvevők abban bíznak, péntekre megoldódhatnak a gondok.