2009. április 23. és 25. között ismét megrendezik a Széchenyi Futamot Győrben. Az immár negyedik éve létező verseny alternatív hajtású járművek viadala, ezúttal már nemzetközi szinten meghirdetve. A rendezvény elsősorban azt akarja megmutatni, hogy lehet a hagyományostól eltérő hajtóanyaggal, környezetbarátabb módon is autózni. Az autók ügyességi és hosszú távú futamokon küzdenek meg egymással.

A futamot elsősorban fiatal mérnökök, mérnökjelöltek megmérettetéseként ismerjük, de több szériamodell is kiállításra kerül. A nagyközönség először láthatja a  Honda Insightot Magyarországon, illetve bemutatkozik a Kaliforniában tervezett Indiában gyártott REVA, amely immár itthon is megvásárolható.

Ennek az elektromos járműnek két típusa létezik. A REVAi és a REVA L-ion. Utóbbi érdekessége, hogy az autóiparban egyelőre kuriózumnak számító lítiumion akkumulátorral szerelik.

Győrben mutatkozott be ez is

Győrben mutatkozott be ez is

Győrben mutatkozott be ez is


A zéró emissziójú villanyautó hatótávolsága 80-120 km, végsebessége pedig 80 km/óra.  Fordulási sugara csupán 3,5 méter. Így összességében nagyvárosi közlekedésre alkalmas. Működtetése egyszerű, nincs se kuplung, se váltó. A háromajtós kocsi két felnőtt és két gyermek számára biztosít férőhelyet. Az ólom akkumulátoros teljes töltési ideje 8 óra, a lítiumionosé 6 óra, ehhez létezik gyorstöltő is, amely 1 óra alatt 90 százalékos állapotba hozza az autót.

Az akkumulátorok teljes feltöltése – jelenleg – 389 forintba kerül, tehát fogyasztása nem egészen 5 Ft/km. A biztosítási költség várhatóan a hagyományos autó biztosításának hatoda lesz (15 ezer forint/év), a gépjárműadó ötöde (3900 Ft), és a szervizköltsége is jóval alacsonyabb. Ugyanakkor itt akkumulátorköltségek is vannak, az ólmos változat akku és szervizdíja évi 90 ezer forint, a lítiumionosé ennél magasabb, ott az akkumulátor bérleti díja havi 36 ezer forint. De ezt csak akkor kell fizetni, ha valaki nem akarja az autó teljes vételárát egyben kifizetni, hanem egy olcsóbb belépő ár mellett bérli a vezérlést és az akksit.

Sajnos ez a villanyautó sem olcsó, a REVA alapára 3,8 millió forint (300 forintos euró mellett), a klímával, hifivel felszerelt változat pedig 4,4 millióba kerül, a lítiumionos akkuval szerelt csúcsváltozatért pedig teljes áron nagyjából 5,7 millió forintot kérnek.

Videón a REVA: