Idén már több mint 35 napon meghaladta az egészségügyi határértéket levegő finompor-szennyezettsége – írja közleményében a Levegő Munkacsoport. A jogszabályok emiatt a légszennyezést csökkentő intézkedésekre is kötelezik az önkormányzatot, ezért a civil szervezet elnöke levélben kérte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket a budapesti levegő minőségének javítására.

Lukács András rámutatott a Fővárosi Közgyűlés által 2006-ban elfogadott Levegőtisztaság-védelmi Intézkedési Program is megállapítja, a súlyos porszennyezettség fő oka a közúti közlekedés.

A Levegő Munkacsoport ezért sürgeti a programban előírt intézkedések végrehajtását, többek között az a BKV öreg buszainak lecserélését Euro-5-ös motorral felszerelt új buszokra. Véleményük szerint ennek forrása megteremthető, ha az üzemanyagok jövedéki adóját néhány forinttal megemelik, és az abból befolyt összeget a tömegközlekedés fejlesztésére fordítják. Ezért Lukács András arra kérte Hagyó Miklóst, hogy országgyűlési képviselőként ennek megfelelő javaslatot terjesszen elő.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nemrég közzétett jelentése szerint Budapest továbbra is a legszennyezettebb európai nagyvárosok közé tartozik. Csak a porszennyezettség következtében a fővárosban évente mintegy 2000 ember hal meg idő előtt, a megbetegedések száma eléri a százezret. Az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdőrákosoké több mint háromszorosára nőtt.

Forrás: MTI OS