Az ittas vezetés nem csak Magyarországon, de Európa szerte súlyos közlekedési baleseteket okoz. Ezt felismervén több autógyártó is indításgátlóval egybeépített alkoholszonda fejlesztésbe fogott mostanában. Elsőként a Volvo fogja piacra dobni saját, Alcoguard elnevezésű kütyüjét.

Először az új XC60-oshoz lesz rendelhető, majd jövő év elejétől az S80, V70, XC70 extralistájára is felkerül majd a

Vezeték nélkül is megy

Vezeték nélkül is megy


vezetéknélküli szerkezet. Ha a szonda a megengedettnél magasabb légalkoholszintet érzékel, az autó nem fog elindulni. Elméletileg. A szondát nem lehet ugyan átverni majd egy pumpával, azt viszont nem tudja megakadályozni, hogy valaki más fújja meg helyettünk a szondát. Ezek után gyakorlatilag értelmét veszíti az egész.

Ráadásul a szondáért 1000 dollár (kb 250 ezer forint) felárat számláz a Volvo, amit saját magának valószínűleg egyetlen tulajdonos sem fog megrendelni.

A megoldásnak egyelőre bérautóknál, flottáknál lehet értelme. Ahhoz hogy hatékonyan visszaszorítsák az ittas vezetést, a szondát minden autóban kötelezővé kellene tenni, és valamilyen megoldással azt is megakadályozni, hogy ne a szomszéd kisgyerek fújjon a szondába.