Míg 2000-ben 14,3 kilométer buszsáv volt Budapesten, addig 2006-ra hosszuk megközelítette a 40 kilométert is. A buszsávoknak köszönhetően a tömegközlekedési járművek kevésbé vannak kitéve a dugónak, jobban tartható a menetrend, feltéve persze, ha az autósok nem állják el a védett sávokat. Egyelőre csak kevés helyen védik kamerás rendszerrel a sávokat, a rendőröknek pedig nemigen van kapacitásuk az ellenőrzésre, ezért a 2-es metró felújítása miatt a pótlóbuszok védelmében rendőröket bérelt a BKV.
 
Találkozhatunk buszsávval a Budakeszi és a Hűvösvölgyi úton, de van ilyen sáv a Bocskai, a Thököly, a Stefánia és a Kerepesi út egy részén is. A Bartók Béla úton úgy oldották meg a buszok gyorsabb haladását, hogy egy szakaszon a villamossínekre terelik azokat. 2006-ban a Batthyány téri buszállomás mellett a Csalogány utcában alakítottak ki buszsávot.

Az idén alakítottak ki buszsávot Budán a Vörösvári úton, és Pesten, a 7. kerületben a Damjanich utcában, most készül a Budaörsi és a Soroksári úton, valamint a 21. kerületi Kossuth Lajos utcában. A későbbi tervekben szerepel még a Budakeszi, a Kútvölgyi és a Szentendrei út, illetve ideiglenesen a Szt. Gellért rakpart is.

Forrás: Független Hírügynökség