Hazánkban évente 4 milliárd liter üzemanyagot adnak el, nagyjából fele-fele arányban benzint és gázolajat. A nyári hónapokban elsősorban az idegenforgalmi szezon miatt ugrik meg a kereslet, ilyenkor 40 százalékkal több üzemanyag fogy, mint az év első hónapjaiban. Tavasszal és ősszel pedig a mezőgazdasági munkák miatt nő jelentősebb mértékben a gázolajfogyasztás.

Útban 350 forint felé

Idén az első félévben – a töretlenül emelkedő árak ellenére – 6 százalékkal több üzemanyag fogyott, mint a múlt év hasonló időszakában. A folyamatosan dráguló üzemanyag a tartósan magas és szintén emelkedő olajárnak, illetve a gyengélkedő forintnak köszönhető. Szakértők véleménye szerint a benzin ára hamarosan akár a 350 forintot is elérheti.

10 forintonként plusz egymilliárd

A magas üzemanyagár és növekvő fogyasztás legfőbb haszonélvezője az államháztartás. Múlt héten a 95-ös benzin átlagára 304,5 forint volt, amiből a nettó ár 149,2 forintot tett ki, s erre jött rá a 155,3 forintnyi adó. Csak ebben a hónapban az értékesített benzin és gázolaj jövedéki adójából és általános forgalmi adójából nagyjából 75 milliárd forint folyik be az amúgy siralmas állapotú költségvetésbe. Minden tíz forintos üzemanyagár-emelkedés nagyjából egymillárd forint plusz bevételt hoz a büdzsének, tudta meg a FigyelőNet .