Sportautó, rajzolt hősöknek 1

Sportautó, rajzolt hősöknek

Michel Vaillant közel fél évszázada született meg, egy francia grafikus asztalán, és akcióhősként, autóversenyzéssel tölti idejét. Vaillant a képregényekben a pozitív főhős hálás szerepét kapta, fiatal, tisztességes, nyerő típusú játékos, többek között ezért is eshetett rá a SEAT választása. Másrészről a Vaillantnak komoly szerepe volt a jelenlegi SEAT vezető formatervezőjének karrierjében is, hiszen jó pár évvel ezelőtt éppen ezeket a képregényeket forgatva fogant meg benne az autótervezés gondolatának csírája.

Később a belga Luc Donckerwolke-t a Lamborghini-hez került formatervezőnek, ahol az ő idejében készült el többek között a Murciélago és a Gallardo is.

Természetesen az Ibiza Vaillant is az ő nevéhez fűződik. Az autó a képregényekben gyakran feltűnő kék színben pompázik, motorja pedig az az 1.8 literes négyhengeres, ami a Leon Cuprából lehet ismerős, bár annál 15 lóerővel erősebb.

Nem maradt változtatás nélkül a különleges Ibiza eleje és hátulja sem. Míg elöl a túlméretes intercooler és a negyven milliméterrel szélesebb karosszéria, valamint az újratervezett fényszórók, és a nagy V betűt formázó gépháztető szúr szemet, addig hátul új lökhárító, a háromszög alakú kipufogó és a Vaillant felirat ékesíti az autót.

A mindössze 40 mm hasmagasságú jármű ötküllős, 19 col átmérőjű, 8,5 col széles könnyűfém kerekeken gördül. Százra 6 másodperc alatt gyorsul fel, míg csúcssebessége 250 km/óra.

Belül sportülések, lerögzített pótkerék és versenysportban használatos biztonsági övek találhatók, de bukókeret nem került az autóba. Ennek ellenére mégis nagyon stabil az Ibiza karosszériája, hála az pluszként beszerelt merevítőknek.

A gyárnál nem tervezik, hogy akár egy darabot is értékesítenek a különleges modellből, melynek feladata csupán annyi, hogy az egyetlen képregényfigura által inspirált kompakt autóként felhívja a figyelmet a SEAT sportos, fiatalos imázsára.