Pásti Imre a főpolgármesteri hivatal forgalomszervezési alosztályának vezetője a Távirati Irodának elmondta, hogy a II. kerület kérésére határoztak a XII. kerületben már korábban bevezetett súlykorlátozás kiterjesztéséről. A rendszer bevezetése után a 12 tonnás teherautók a budai alsó rakpart és a Hungária körút felé találnak majd közlekedési lehetőséget. A Margit híd alatt azonban magasságkorlátozás van, s emiatt a felső rakpartra kell felhajtaniuk.

A számukra elzárt övezetben lévő forgalmas kereskedelmi létesítményeket csak útvonal-engedéllyel közelíthetik meg a nehézgépjárművek. Az ehhez szükséges behajtási engedélyt a kerületi egyeztetések után a főpolgármesteri hivatal adja ki.

A forgalom biztonsága, a környezet védelme és a területidegen átmenő forgalom kiszorítása érdekében vált szükségessé ez a korlátozás – tette hozzá Pásti, majd emlékeztetett rá, hogy a pilisi medencében lévő települések szorgalmazására az országos közutakon is komoly súlykorlátozásokat vezettek be. Emiatt az ilyen nagy teherautók forgalma beszorult Budapestre, növelve a környezetszennyezés mértékét, írja a FigyelőNet