Budapest a kerékpárosoké 1

Budapest a kerékpárosoké

Negyed hatkor még csak elvétve lehetett találkozni egy-két cirkáló kerékpárossal az Andrássy úton, majd fél hat körül elkezdtek gyülekezni a biciklisták, görkorcsolyások is.

Aki kerékpárral megpróbálkozott átkelni az úton arra nem csak a Criticalmass szervezői, de még a rendőrök is rászóltak. A narancssárga pólós szervezők komolyan vették a feladatukat, hiszen sokan csak az autósok-biciklisek közötti balhéra vártak, hogy jövőre betilthassák ezt a felvonulást.

A jó szervezésnek és az autósok tűrőképességének köszönhetően zavartalanul zajlott le a tegnapi felvonulás, annak ellenére, hogy néhány autósnak akár egy órát is kellett várnia, míg a felvonulás elvonul. Sokan csak az autójukban ültek hallgatva a rádiót, de volt, aki tapsolva buzdította a már így is lelkes bicikliseket, sőt volt olyan autós is, aki táncra perdült.

A menet 6 óra után indult pár perccel, amelynek az eleje már jóval az Erzsébet-híd után volt mikor a vége még csak készült az elindulásra. Emelkedett hangulatban folyt a menet.
Sajnos egy-két autós és bizony néhány kerékpáros is – talán a fűtött hangulat miatt – csak a balhét látta a felvonulásban, nem pedig a megmozdulás lényegét. Előfordult bizony szóváltás, de komolyabbra nem fordult a helyzet.

A rendőri felvonulással kísért “kerékpárkígyó” jóval 8 óra után ért vissza a kiindulási pontra a Hősök terére. Az úton semmiféle rendbontás nem történt. A felvonulás ideje alatt a fő csomópontok, a Hősök-tere, Andrássy út, Oktogon, Deák-tér Erzsébet-híd, Moszkva tér Margit híd, Szt. István krt., Teréz krt., Városliget, Felvonulás tér le voltak zárva. Így mindenki nyugodtan és biztonságosan élvezhette a kerékpározást a főváros utcáin.

Aki eljött és részt vett biztosan jól érezte magát, hiszen végre a kerékpárosoké volt Budapest, ha csak 2 órára is, de az övék volt.