Papírmunka

Papírmunka


Az EU területén érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatunk. Elméletileg az összes magyarországi személyi igazolvány jogosít az utazásra, függetlenül annak korától és külalakjától, de ha el akarjuk kerülni a rosszalló megjegyzéseket és a hosszas vizsgálatokat, akkor érdemes az útlevelet magunknál tartani.

Az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országba történő utazással kapcsolatos határátlépési szabályaink nem változtak az uniós tagsággal sem. A határátlépés kizárólag kijelölt határátkelőhelyen és érvényes útlevéllel történhet. Speciális eset Horvátország és Svájc, ahová _bár nem EU országok- nemcsak útlevéllel, hanem személyi igazolvánnyal is utazhatunk, viszont kizárólag az új típusú kártyás igazolványt fogadják el, a régieket nem.

Bármely EU tagországban kiadott jogosítvány érvényes az unió egész területén, a legtöbb országban azonban 18 év az alsó korhatár, így az alatt még érvényes jogosítvánnyal sem szabad vezetni. Valamennyi EU-tagországban kötelező a biztonsági öv használata, mind az első, mind a hátsó üléseken. Vezetés közben kezünkben sose tartsunk mobiltelefont, mivel ez az EU egyik országában sem engedélyezett.

A közlekedési szabályokról mindenképpen érdemes tájékozódni, mielőtt útnak indulunk. Furcsa lehet például, hogy az Egyesült Királyságon kívül Máltán, Cipruson és Írországban is az úttest bal oldalán kell haladnunk.

Ami az egészségügyi ellátást illeti, uniós tagságunk óta minden EU tagországban ugyanúgy jogosultak vagyunk a betegellátásra, mint a helybéli lakosok. Idén októbertől az egészségkártya igazolja majd, hogy jogosultak vagyunk egészségügyi ellátásra, addig pedig marad az E 111 számú formanyomtatványt. A kártya a mostani 90 nap helyett akár két évig is érvényes lesz.

Októbertől az egészségkártyát is a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál, Budapesten az OEP székházában (XIII. Váci út 73/a.), vagy a szükséges adatok megadásával postai úton lehet igényelni az E111-es nyomtatványhoz hasonlóan. Ehhez egy TAJ kártya, egy személyi igazolvány, és egy munkáltató igazolás / hallgatói jogviszony-igazolás / nyugdíjas igazolvány szükséges.

A magyar turistákra is vonatkozik az egyenlő bánásmód elve, ami azt jelenti, hogy amennyiben az ellátásért fizetniük kell a helyi lakosoknak, akkor nekünk is ki kell fizetnünk ezt az összeget. Ilyen díjak szinte mindenütt vannak (pl.: orvosi vizit, kórházban töltött napok, mentő, stb.) és ezt itthon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sem fizeti meg. Egyes tagállamokban (Belgium, Finnország, Franciaország és Luxemburg) az összes költséget a betegnek kell megelőlegezni és a tagállam biztosítója téríti vissza, függetlenül attól, hogy rendelkezünk e nyomtatvánnyal vagy sem.

Az E 111-es nyomtatványt minden tagállamban közvetlenül annak az orvosnak, egészségügyi szolgáltatónak kell átadni, akitől az ellátást kérjük. A nyomtatványt az illetékes tagállami biztosítóval (biztosítókkal) szerződéses kapcsolatban álló szolgáltatóknál lehet igénybe venni.

Amennyiben elfelejtjük kiváltani az E111-es nyomtatványt és ellátásra szorulunk, akkor ki kell fizetnünk annak költségeit. Jó hír viszont, hogy itthon ezt az összeget az OEP-től visszaigényelhetjük

Saját egészségünk mellett érdemes értékeink biztosítására is figyelmet fordítani. Az E-111-es nyomtatvány megléte nem teszi feleslegessé az utasbiztosítást, mivel a kettő más-más esetekre nyújt biztosítást. Az E111 nem fedezi például az esetleges poggyászkárunkat.

A gépjármű-felelősségbiztosítás Európa egész területén fedezi az általunk okozott károkat. Biztosítási zöldkártya kiváltása nem kötelező az EU-n belül, de igazolásként szolgál a biztosítás meglétéről így egy baleset esetén jócskán megkönnyíti dolgunkat. A biztosítóknál köthető rövid időre szóló casco is, amit a külföldi utazásokhoz találtak ki. Külföldi utazás előtt ne felejtsük el ellenőrizni papírjaink érvényességét sem.


E111 és az utasbiztosítások közötti különbségek
E 111 Utasbiztosítás
Csak szerzõdött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele Magánegészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele
Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi A biztosítási szerzodés szerinti összes ellátást fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást, stb.)
A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a nyomtatvány ellenében Az ellátások költségeit csak a befizetett összeg erejéig vállalja a biztosító
Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni, annak visszatérítésére nem számíthat Az önrészt is fedezi