Kisautó-offenzíva a Fiattól 1

Kisautó-offenzíva a Fiattól

Gingo és Idea a Fiat két új kisautójának neve. Már a Genfi Szalon nyitánya előtt beharangozta az olasz autókonszern, hogy a svájci autókiállításon két új városi kisautót fog bemutatni. A Gingo-t korábban Project 169 néven harangozták be. A Gingo gyakorlatilag egy városi szabadidőautó, mely a Panda kései utódának tekinthető. A 3,54 méteres kisautó öt felnőttet és 200 liternyi csomagot tud vinni. Három motorral választható majd az autó, melyek közül a legérdekesebb a 70 lóerős 1,3-as dízel. A két benzinmotor 1,1 literes 55 illetve 1,2 literes 60 lóerővel.

A Fiat Idea Genf előtt Project 350 néven volt ismert, és közel négy méteres hosszával, 1,66 méteres magasságával és 2,5 métert meghaladó tengelytávjával komoly városi egyterűnek számít. Ebbe az autóba is beépítik a Fiat új fejlesztésű 1,3 literes JTD motorját, de lesz 1,2-es és 1,4-es benzinmotor és később 1,9-es dízel is.

Az Idea az egyterű kategóriához méltóan praktikusan használható utastérrel, sok rakodóhellyel és könnyen átvariálható hátsó üléssorral rendelkezik. Felárért DVD és MP3 lejátszó is rendelhető majd az autóhoz.

A Fiat-konszern elit márkája, a Lancia is a kisautók közt mutatott be újdonságot. Az Y-t leváltó Ypsilon elődjénél ugyan hosszabb, ám a mai óriás-kisautók külső méreteitől elmarad. Az elegáns szupermini különcségénél maradva továbbra is csak háromajtós karosszériával lesz elérhető, de a motorpaletta jelentősen bővül. A Lanciához is választható lesz az 1,3-as JTD motor és háromféle benzines motor is.