Egészen különleges monstrum dolgozik Ausztráliában, a Christmas Creek bányában. A masina már több mint 90 napja van munkában és már túl van az egymilliomodik megmozgatott tonnán.

Ez nem kevés energiát igényel. A Liebherr R 9400 E érdekessége, hogy egy 6,6 kV-os alállomás, valamint egy két kilométer hosszú kábel segítségével működik. A felhasznált elektromos áram teljesen zöld, tehát megújuló energiaforrásból (főleg napenergia) állítják elő.

Túl van egymillión ez a monstrum 1

A monstrum Liebherr kábelfelhúzóval is fel van felszerelve. Ez az automatizált és hidraulikus meghajtású megoldás lehetővé teszi a kotrógép elektromos kábelének kezelését munka közben. A Liebherr kábelfelhúzó jobb mobilitást biztosít a gépnek, optimalizálja a biztonságot, és csökkenti a kábelkezeléshez szükséges személyzet számát.

Az üzemeltető, a Fortescue azt tervezi, hogy hamarosan két másik Liebherr kotrógépet helyez üzembe. Ezzel számítások szerint 95 millió liternyi dízelt takarítanak meg évente.

Ez nagy siker lehet a cég számára, hiszen a Liebherr több mint 40 éves történetében ez az első dízelből átalakított elektromos kotrógép.