A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk Twitter-posztjában bejelentette, hogy már idén elkezdődhet a Semi elektromos nyerges vontatók leszállítása. Ezt azt jelenti, hogy sikerült végre elindítani a sorozatgyártást a Nevada államban található Gigafactoryban. Első körben viszont csak az 500 mérföldes, vagyis a 800 kilométeres hatótávot ígérő Tesla Semi nyerges vontatók átadása startolhat el. A kisebbére még várni kell.

Hogy ki lesz az első szerencsés, azt nehéz megmondani, a modellre ugyanis 2017 óta lehet leadni megrendeléseket. A Tesla eredetileg úgy tervezte, hogy már 2019-ben beindítja a modell sorozatgyártását. Ezt a céldátumot azonban azóta többször is módosították, először 2020-ra, aztán 2021-re, majd 2022-re. A késést legtöbbször az akkumulátorhoz köthető beszállítói problémákkal magyarázták. Ha az amerikai cég időben piacra tudott volna lépni ezzel a modellel, akkor talán mostanra talán már uralná ezt a szegmenst, de az elmúlt öt évben a kínai BYD egyáltalán nem elhanyagolható sikereket ért el az elektromos teherautóival az Egyesült Államokban, mindemellett a nagy amerikai versenytársak, a Freightliner és a Peterbilt is rendelkeznek már e-hajtáslánccal szerelt csőrösökkel.

Eldőlt a Tesla elektromos kamionjának sorsa 1

Érhető módon a Tesla előtt most a korábbi megrendelések teljesítése áll. Ez azt jelenti, hogy legalább 100 darab Semi nyerges vontatót kell leszállítania a PepsiCo számára, de a UPS-nek is át kell adnia egy 125 darabos flottát. Hogy ez milyen ütemben fog zajlani a következő hónapokban az egyelőre kérdéses, mivel idén a cég leginkább a Model 3 és a Model Y sorozatgyártásának felfuttatására koncentrált.

A Tesla Semiből kétféle változat létezik. Az egyik 300 mérföldes (482 km), a másik pedig 500 mérföldes (800 km) hatótávolságot kínál. A modell hajtásláncával kapcsolatos részletek még mindig nem érhetők el a cég weblapján. Mindössze annyit tudni, amennyit Elon Musk korábban az interjúiban elhintett a nyergesről. Eszerint a 300 mérföldes verziót 500 kWh kapacitású akkumulátorral fogják szerelni, a fogyasztása pedig 2 kWh lehet mérföldenként (kb. 1,6 km). A Tesla honlapja szerint a kisebb hatótávolságú változatért 150 ezer dollárt, vagyis 57 millió forintot, míg a nagyobbért 180 ezer dollárt, azaz átszámítva 68 millió forintot kell letenni az asztalra.

Legújabb tweetjében Musk azt is elárulta, hogy a Cybertruck gyártása a jövő évben elkezdődhet.