A Zöld Busz Projektiroda minősített partneri felhívására nyolc pályázat érkezett, az értékelést követően hét felelt meg a követelményeknek. Minősített partneri címet kapott a BM Heros Lek Kft., a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. és a BYD Europe B.V. konzorciuma, a CS-Process Mérnöki Kft., az Electrobus Europe Zrt., az EvoBus Hungária Kereskedelmi Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. konzorciuma, a Kravtex Kft. és a SOR Libchavy spol. s r.o konzorciuma, valamint a Prim-Vol Trade Kft.

Ez alapján elsősorban BYD, Ikarus, Kravtex-SOR, Mercedes-Benz, BM-Heros-MAN és Solaris elektromos buszok futhatnak Magyarországon.

A minősített partnerek a program demonstrációs szakaszának kilenc helyszínén ingyen biztosítják azokat az elektromos járműveket, amelyeket az üzemeltetőknek és az utasoknak bemutatnak.

Debrecenben már kipróbálták az elektromos buszokat, Békéscsabán tart a program bemutató szakasza, a következő helyszín Kaposvár, Kecskemét, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Esztergom és a Mátrai Erőmű térsége lesz majd.

A programban szükséges az elektromos buszok töltőinfrastruktúrájának kiépítése is, a projektiroda ebben a témában is pályázatot ír ki a piaci szereplőknek a minősített partner cím megszerzésére a társadalmi egyeztetést követően.

A Zöld busz programban tíz év alatt rendelkezésre álló 36 milliárd forintból 2020-2021-ben 4,2 milliárd forint használható fel. A helyi közösségi közlekedést ellátó önkormányzatok, szolgáltatók számára az elektromos buszok vásárlásának támogatására a pályázati kiírás várhatóan október végén, november elején jelenik meg, ez az összeg becslések szerint 40-50 elektromos busz beszerzéséhez és a kapcsolódó infrastruktúra beszerzéséhez tud majd hozzájárulni.