A több mint 100 éve működő intézményben ingyenes oktatás keretében sajátíthatják el az érdeklődök a tehergépjármű szerelés fortélyait. A képzésre azok a végzős hallgatók jelentkezhetnek, akik jelenleg hazai nappali tagozatos szakképzésében vesznek részt, illetve autószerelő, autóelektronikai műszerész, vagy autótechnikus szakosodással rendelkeznek.

A program tervezetten 120 órás (nagyrészt online), amelynek elméleti és gyakorlati része a Fáy András Technikumban (BGSZC) zajlik. A hallgatók a szakmai gyakorlatot a lakóhelyükhöz legközelebb eső Scania márkaszervizben (Biatorbágy, Budapest, Lébény, Nagykanizsa, Szeged, Tiszaújváros) végezhetik el. A képzés ideje alatt a tanulók megismerhetik a haszonjárművek dízelmotorjainak, üzemanyag-ellátó rendszereinek, légfékrendszereinek, valamint elektromos hálózatainak működését.

Fékrendszer gyártó évfordulója 

A teherjármű fékrendszerekről is ismert Knorr-Bremse hazai részlege negyedszázados fennállását ünnepli. A német konszern két hazai leányvállalata, a kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a budapesti Kutatás-Fejlesztési Intézet (Knorr-Bremse R&D) 25 évvel ezelőtt kezdte meg a működését. 

„A legelején egy maroknyi mérnökcsapat kezdte el a Knorr-Bremse kutatás-fejlesztési tevékenységét Magyarországon, ma pedig már közel 500 mérnök végzi ugyanezt intézetünkben Budapesten. Negyed évszázad alatt a Kutatás-Fejlesztési Központ az egyik legjelentősebb hazai mérnöki tudásbázissá nőtte ki magát a haszongépjármű fékrendszerek területén és számos olyan fejlesztést hoztunk létre, ami nagy hatással volt az iparágra. A következő 25 évben további bővülést és további izgalmas fejlesztési projekteket tervezünk” -hangsúlyozta az évforduló kapcsán Frank Péter, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója.

A Knorr-Bremse az MAN és a Scania tulajdonosi jogait is gyakorló, német Traton-csoport egyik beszállítójának tekinthető. 

A tanulók a Scania-előírásoknak megfelelő szakmai képzésekben vesznek részt és lehetőséget kapnak a legújabb technológiák kipróbálására, illetve használatára. Mindemellett akár tanulmányúton is részt vehetnek a Scania külföldi szervizeiben. A hallgatókat számos juttatással, többek között étkezési hozzájárulással és ösztöndíjjal is segítik. A vidékről érkezők számára pedig ingyenes budapesti kollégiumi elhelyezést és utazási hozzájárulást biztosítanak. A képzést sikeresen elvégzők lehetőséget kapnak a Scania magyarországi szervizhálózatában történő elhelyezkedésre. A programra ezen a weboldalon lehet jelentkezni.

Kövess minket a Facebook-on!