Az ellenőrzésen először egy Magyarországról Ausztriába tartó bútorszállító teherautó akadt fenn. A sofőr nem tartotta be a teherautók közlekedésére vonatkozó korlátozást, illetve a vezetési és pihenőidők kijátszására egy illegálisan beépített készüléket használt, amit távirányítóval működtetett.

Egy másik esetben a pénzügyőrök egy Horvátországból Csehországba árut szállító kamiont állítottak meg. A teherautóba beépített menetíró készülék (tachográf) a járművezető kötelezően előírt pihenőidejét rögzítette, miközben a gépkocsivezető valójában vezetett.

A NAV munkatársai a járművet átvizsgálva egy, a tachográf készülék jeladó egységére illesztett kör alakú mágnest találtak, mellyel a gépjárművezető a menetíró készülék működését manipulálta azért, hogy a pihenőidő igénybevétele nélkül minél hosszabb ideig vezethessen.

A pénzügyőrök a sofőrökkel szemben információs rendszer vagy adat megsértése, valamint hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek, és az elkövetőket átadták a rendőrségnek. A rendőrségi feljelentéssel egyidejűleg, az első esetben megközelítőleg egymillió, a másik esetben 800 000 forint bírságot is kiszabtak.