A  svéd gyártó által készített videón az látható, ahogy egy Volvo nyerges vontató egy siklóernyőst vontat végig egy horvátországi hegyszorosban. A Dinári-hegységben forgatott próbatételre azért került sor, hogy ily módon prezentálják az I-Shidt Dual Clutch váltóval szerelt Volvo FH 540-es teherautó teljesítményét. A mutatvány során hatalmas munka és koncentráció hárult a teherautó sofőrjére.

A kísérlet azért bizonyult nagy próbatételnek, mert ilyenkor a teherautó vezetőjének nagy utazósebességet kell tartania ahhoz, hogy a siklóernyős a levegőben maradhasson. A sikeres próbatétel viszont rámutatott a Volvo Trucks I-Shift kettős tengelykapcsolós, automatizált váltóval rendelkező hajtásláncának teljesítményére. Ez ugyanis olyan, nagy teljesítményű fokozatváltásokat tesz lehetővé még nagy kihívást jelentő körülmények között is, amely biztosítja, hogy a motor ne veszítsen forgatónyomatékot a váltások során.

A lélegzetelállító utazás során a teherautó a siklóernyőst egy meredek hegyi úton vontatja fel, majd átviszi egy, az út felett átnyúló híd alatt is. A szűk hely miatt rendkívül precíz vezetés szükséges, egyenletes utazósebesség mellett – itt nem lehet, nincs hely hibázni.

A szállítási határidők betartása,  még hegynek fölfelé és kanyargós utakon is, valamint a szinten tartott üzemanyag-fogyasztás kulcsfontosságú a fuvarozással és szállítmányozással foglalkozó szereplők számára. Ez a videó igen konkrét és látványos módon mutatja be, mit is jelent a Volvo Trucks márkánál a teljesítmény és a vezethetőség” – jegyezte meg Claes Nilsson, a Volvo Trucks elnöke.

Bestcars