Nincs a szívünk kőből, egy-egy Legóból épült teherautó láttán mi is el tudunk érzékenyülni, főleg, ha ilyen profi munkáról van szó, mint amit a 17 éves Joakim Jidbacken tett le az asztalra. A fiú tíz hét alatt építette meg a Scania új R szériás nyerges vontatóját.

A tizenéves korántsem kezdő a komplikáltabb Lego modellek elkészítésében, ugyanis már hétéves korában elkezdett foglalkozni a saját tervezésű Lego modellek elkészítésével. Joakim most már a Felnőtt Lego Rajongók (AFOL) nevű klub tagja – igen ilyen is van már -, mely szigorú etikai szabályzat szerint működik. Az ebbe a körbe tartozók csak eredeti kockákat használhatnak, módosítások nélkül. A fiú szerint egyesek csalnak, sokan idegen alkatrészeket építenek be, de az ő építményei 100 százalékig eredeti Legóból állnak.

NCG Scania lego (2)

A Scania R 620-as teherautó összeállítása a Lego Digital Designer nevű digitális tervezőprogrammal kezdődött, amely segített a fiatalembernek meghatározni és tételesen összeállítani a megépítéshez szükséges 1657 kocka, illetve elem darabjegyzékét. Ezt követően áttúrta a gondosan osztályozott Lego-készletét, majd online megrendelte a hiányzó alkatrészeket. A Digital Designer segítségével elkészíthető a terv, de csak a valós megépítés során derül ki, hogy az építmény egyben marad-e.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Joakimnak volt némi helyzetelőnye, ugyanis rövid szakmai gyakorlaton vett részt a svéd cég motor- és alváz-összeszerelő üzemében. Minden bizonnyal hallunk még felőle, ugyanis eddigi legnehezebb projektje, egy Legóból épülő bowlingpálya még befejezésre vár.

Bestcars