Két évvel ezelőtt ünnepelte az amerikai Peterbilt 75 éves fennállását. Ennek ellenére csak alig másfél hete tartották meg az első Peterbilt találkozót az USÁ-ban. A különleges kamionos fesztiválra a Texas-i Denton városában került sor, amelyen több száz ember bámulhatta meg a féltve őrzött csőrösöket. A Peterbilt tulajdonosok többsége USÁ-ból és Kanadából érkezett ide.

A város központjában található Downtown-téren legalább 50 csőrös mutatta meg magát a nagyérdeműnek. A felvonultatott típusok között a márka szinte teljes típuspalettája képviseltette magát. A járművek között 1948-as gyártású, 350-es típusszámot viselő nyerges vontató, valamint a jelenlegi kínálatban szereplő 579-esek és 567-es csőrösök is megtalálhatók voltak. A felvonulás ugyanakkor nem volt öncélú, a résztvevők ugyanis ezer dollárt, vagyis közel háromszázezer forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze jótékonysági célból.

PrideClass-Photos-027-2016-10-24-15-13-e1477341202476

A Peterbilt teherautógyárat 1939-ben alapította T.A. Peterman a kaliforniai Oakland városában. A vállalat rövid idő alatt széles ismertségre tett szert. 1958-ban a Paccar megvásárolta a céget és két évvel később a Kalifornia államban található Newarkba költöztette a gyártóbázist. 1969-ben a vállalat megnyitotta második gyárát a Tennessee államban  található Madison városában, hogy a gyorsabban szolgálhassák ki az ügyfeleket.

1980-ban a Peterbilt megépítette harmadik gyáregységét a texasi Dentonban. A cég végül ide összpontosította erőforrásait, ezért ez lett a gyártó új székhelye. Ez a gyár jelenleg napi 160 kamion összeszerelésére képes az egyedi igények alapján, valamint a sorozatgyártásban készülő modelleket is ideértve.

PetePride7

Nem véletlen tehát, hogy éppen ebben a városban rendezték meg az első Peterbilt fesztivált, hiszen közel négy évtizede itt folytat aktív tevékenységet a gyártó. Az első Peterbilt kamionos fesztivált sikeresnek ítélte meg a cég, ezért várhatóan jövőre is megszervezik.