Oroszország kitiltotta a lengyel szállítmányozó cégeket az ország fuvarozási piacáról. A szomorú tényt nemrég közölte a lengyel infrastruktúraminiszter helyettese, Jerzy Szmit. A lengyelek szerint egészen az utolsó pillanatig próbáltak megállapodni Oroszországgal a fuvarozási engedélyekkel kapcsolatban. Az orosz hatóságok ugyanakkor az Orosz Föderáció törvényeit próbálták rájuk erőltetni, melyek több pontban szembe mennek a jelenleg hatályos nemzetközi megállapodásokkal.
A lengyel fuvarozók engedélyei január végén jártak le, azonban február 15-ig haladékot kaptak Oroszország elhagyására. A lengyel kormányzat szerint Moszkva így próbálja meg kizárni a lengyel versenytársakat az Orosz Föderáció területéről. Jerzy Szmit szerint ha elfogadták volna a felajánlott feltételeket, akkor a lengyel fuvarozók 85 százaléka kiszorult volna az orosz piacról.

A lengyel infrastruktúraminiszter-helyettes szerint tavaly 250 ezerben maximalizálták a Lengyelország számára kiadott fuvarozási engedélyeket az oroszok. Az előzetes megbeszélések szerint ezt 170-180 ezerre csökkentették volna. A lengyelek szerint ugyan még nincs meg a következő egyeztetés időpontja, mégis közel állnak a megállapodáshoz.

Jerzy Szmit szerint a megegyezés két hónapon belül megszülethet, addig azonban a lengyel fuvarozóknak messziről el kell kerülniük Oroszországot. A miniszterhelyettes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem kötnek olyan megállapodást, amely bármilyen szinten diszkriminálná a lengyel fuvarozókat a többi versenytárssal szemben.