Egy fa általában ott kezdi el az életét, ahová elültették. Egy sajátos eszköznek köszönhetően azonban már korántsem biztos, hogy ott ér véget a sorsa, ahová eredetileg gyökeret eresztett. Egy nagyváros életében gyakran előfordul, hogy tereprendezéskor bizonyos fák, vagy bokrok feleslegessé válnak. Elpusztításuk helyett azonban kiváló alternatíva lehet azok átköltöztetése.

Amerikában és Nyugat-Európában számtalan faásó szerkezet áll rendelkezésre a 0,3-től egészen a 4,5 méter széles átmérőjűig. A legtöbb négy lapátból áll, melyeket hidraulikus karok mozgatnak. Előnyük, hogy méretüktől függően bármilyen munkagépre csatlakoztathatóak, sőt még egy közepes teherbírású teherautóra is telepíthetők. Például olyanra is, amilyen az alábbi videón látható.

Az eszköz működőse egyszerű: a jókorára nyúlt ásófejek lényegében a fa körül található földet és az abban lévő gyökérzetet képesek kiemelni úgy, hogy máshol később újra elültethető legyen. Az eszköz képes arra, hogy úgy vigye át a fát másik helyre, hogy az szállítás közben ne sérüljön meg, illetve, hogy az ne essen le a teherautóról.

A módszer bírálói szerint ez a megoldás nem minden fafajtánál működik, éppen ezért gyakran előfordul, hogy a növény az új helyén elszárad. Ennek ellenére a faásó-szerkezet rendkívül hasznos fejlesztés, hiszen lehetővé teszi, hogy a kivágásra ítélt fák máshol új életet kezdhessenek.