Már régóta megvan a BKV különjárati turistabusz-flottája, mégis kevesen tudják, hogy ezek az öregecske városi buszokhoz képest sokkal jobb állapotban vannak. Nem utolsó sorban felszereltségük is kiváló. A fővárosi közlekedési cég hat darab Volvo B 9900-as távolsági busszal rendelkezik, a BKV honlapja szerint.
A fotó illusztráció, a BKV-s különjárati Volvó vezetőállása nem egészen ilyen

A fotó illusztráció, a BKV-s különjárati Volvó vezetőállása nem egészen ilyen

Az ezüst-acél színű buszok még a Drögmölleres időkből valók, vagyis az úgynevezett “színházpadlós” buszokat a német a karosszáló építette a Volvo B12B-s alvázára (2005-ben zárta be a Volvo németországi gyárat). A Drögmöller egyébként kifejezetten az ilyen jellegű turistabuszairól volt híres, melyek egyik legfőbb ismertető jegye a finoman emelkedő padlómagasság volt. Ez olyan hatást keltett, mintha az utas egy színház nézőterében foglalna helyet, hiszen az ülések fölött tökéletes kilátás nyílt a szélvédőre, így az útra is egyben.

A sajátos utastéri kialakítás egyik legfontosabb előnye a minimális bezártság-érzet. Az emelkedő padlómagasság egyébként a B 9900-as oldalán is tetten érhető, hiszen hátulról előre haladva nagyobb és nagyobb felületű ablakok találhatók mindkét oldalt. A BKV bérelhető turistabuszai háromféle üléskiosztással állnak rendelkezésre, ennek megfelelően van köztük 44+2, 49+2, valamint 51+2 üléses változat is. A turistabuszokban bőr-,vagy plüss borítású, magas háttámlával szerelt utasülések találhatók, melyeket T-alakú lábtartóval, asztalkával és karfával láttak el.

A fotó illusztráció, a BKV-s buszok utastere eltérő színvilágot képvisel, azonban az üléselrendezés hasonló

A fotó illusztráció, a BKV-s buszok utastere eltérő színvilágot képvisel, azonban az üléselrendezés hasonló

A B 9900-asokban digitális légkondicionáló rendszer, valamint állófűtés, független hőmérséklet-szabályozás a vezető- és az utastér között, valamint páramentesítő is van, ami lehetővé teszi, hogy a buszon mindenki komfortosan érezze magát függetlenül attól, hogy odakinn 35 Celsius fokos hőség, vagy -10 Celsius fokos fagy van. A kor igényeinek megfelelően a turistabuszokban audiovizuális rendszer is megtalálható, melynek része 2 darab 15 colos monitor is. A “Videobus”-rendszerhez utaskísérő mikrofon, Blaupunkt rádiós CD-lejátszó, DVD-lejátszó, TV-vevő antenna, valamin egy telefonos antenna csatlakozik. Emellett a sofőr segítségre van a GPRS, valamint a saját mikrofon is.

A Volvo B9900-as sajátossága, hogy padlómagassága fokozatosan emelkedik

A Volvo B9900-as sajátossága, hogy padlómagassága fokozatosan emelkedik

Ugyancsak a magasabb komfortérzetet szolgálja a B 9900-asban a beépített vízöblítéses WC, valamint a második ajtónál elhelyezett mini konyha. Ebben egy 50 literes hűtőszekrény, valamint kávéfőző, vízmelegítő és virslifőző is helyet kapott. Bár ezek a buszok már 9-10 évesek, ennek ellenére hazai viszonylatban versenyképes komfortot és technikai színvonalat képviselnek a különjárati ágazatban. A járműveket bárki kibérelheti 10 ezer Forintos óradíjon és 295 Forintos kilométerdíjon, viszont a minimális rendelési idő 4 óra.