Skandináviában talán egy finn ember most a legbüszkébb sofőr és kamiontulajdonos egyben. Mika Auvinen ugyanis idén megnyerte az Északi Trófeát, melyet minden évben a legjobb bemutató-teherautóknak adnak oda. A közelmúltban a svédországi dizájnversenyen elért siker nemcsak a finn férfinek, hanem a Mercedes-Benznek is óriási siker, hiszen a gyártó még soha sem nyert díjat a már 35 éve megrendezett Északi Trófeán.

A díjazott jármű egy vadonatúj Mercedes-Benz Actros típusú silószállító volt, melyet az amerikai piac elvárásainak megfelelően építettek meg. A 6×2-es hajtásképlettel rendelkező Actros 2551-es természetesen Németországban készült, azonban a 22 köbméteres tartályt, valamint a teherautóhoz kapcsolt négytengelyes, 37 köbméteres silószállítót már Finnországban gyártották.

Így kell pengévé varázsolni egy silószállítót 2 Az egyedi festéssel ellátott Actrost 12,8 literes, 510 lóerős Daimler motor hajtja. A különleges dekoráció elkészítése legalább 1200 órát vett igénybe a büszke tulajdonos szerint, aki arra is rávilágított, hogy a “Highway Hero”, vagyis az “Országúti hős” becenév nagyon találó az Actros számára. Igaz, Németországba egyébként a súlykorlátozások miatt a négytengelyes silószállítóval egyáltalán nem tehetné be a lábát, jobban mondva a kerekeit.

A járművet egyébként az idei 65. Hannoveri Nemzetközi Haszonjármű-kiállításon is bemutatták, bár egyes látogatók szerint a fekete alapon zöldes ábrákkal ellátott Actros inkább rémisztő volt, mint vagány. Azt persze még senki sem tudta volna megjósolni, hogy a különleges silószállító még díjat is nyer.