A TISPOL Truck & Bus elnevezésű európai program elsősorban közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési célokat szolgál. Az akció keretében a rendőri szervek fokozott figyelmet fordítanak a balesetek megelőzésére és a jogsértések felderítésére. A legutóbbi háromnapos ellenőrzés során a rendőrök 10 107 teherautót, valamint 606 autóbuszt ellenőriztek és összesen 1302 esetben állapítottak meg jogsértést.

Azonnali közlekedési korlátozást 3 nehéz kategóriás teherautó esetében kellett elrendelni. A vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 78 alkalommal, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 348 esetben, míg a menetokmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 156 alakalommal kellett intézkedést lefolytatni. A teherautó sofőrök ellenőrzésén 6 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 143 esetben a járművezető nem használta a biztonsági övet, illetve 236 alkalommal a vezető túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az ellenőrzésen a rendőrök 3 körözött személyt fogtak el, illetve 8 esetben egyéb, nem közlekedési bűncselekményt derítettek fel. Az autóbuszok ellenőrzése során 10 esetben a jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt, illetve 2 alkalommal menetokmányokkal kapcsolatos hiányosság merült fel. A vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 9 esetben kellett intézkednie a rendőröknek. Egyéb jogsértés miatt a teherautók és autóbuszok tekintetében összesen 324 esetben történt rendőri intézkedés.