Múlt pénteken zajlott a közép-kelet-európai régió számára megrendezett 2014-es Teherautó-vezetők Fogyasztási Versenyének döntője, a Pozsonyhoz közeli fekvő Slovakiaringen. A régiós döntő utolsó körében Aare Müil verhetetlennek bizonyult, így ő lett a 2014-es Teherautó-vezető Fogyasztási Verseny bajnoka a közép-kelet-európai régióban. A férfi ezzel a fődíjat is megnyerte, mely egy Volvo S60-as személyautó volt. Aare Müil hamarosan csatlakozik a litván Jonas Gudauskashoz, aki második helyezést ért el, valamint a szerb Miško Đokovićhoz, aki harmadik lett. Ők hárman képviselhetik régiónkat a svédországi világdöntőn, szeptember 19-én.
A rendezvényt a Volvo Truck globális, illetve közép-kelet-európai szinten minden évben megrendez, közel 3200 hivatásos sofőrt vonzott az idei évben. A jelentkezőknek különféle kvalifikációs köröket kellett teljesíteniük 15 közép-kelet-európai országban. Augusztus végén az országos bajnokok Szlovákiában mérték össze tudásukat. Péntek délelőtt mind a 15 döntős arra törekedett, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt a sebesség és az üzemanyag-fogyasztás között a kiélezett verseny során. A délelőtti futamok után csak a négy legjobb sofőr kvalifikálta magát az utolsó, döntő fordulóba, melyet délután tartottak. Ezen az észt, litván, szlovén és a szerb versenyző vett részt.
Mind a délelőtti, mind a délutáni közép-kelet európai döntő 2 körös vezetési feladatból állt a Slovakiaring versenypályán. Minden kör 11 844 m hosszú volt, melyet a lehető legkevesebb üzemanyag elégetésével kellett teljesíteni maximum 16 perc 30 másodperc alatt. Csak a péntek esti gálavacsorán nevezték meg és díjazták a 2014-es Teherautó-vezetők Fogyasztási Versenyének bajnokát és a legjobb 3 sofőrt, akik a majd Világdöntőn képviselik a közép-kelet-európai régiót.
Kamionokkal a fogyasztási versenyen 1
Kamionokkal a fogyasztási versenyen 2

Kamionokkal a fogyasztási versenyen

Kamionokkal a fogyasztási versenyen

Kamionokkal a fogyasztási versenyen 5
Aare Müil, az észt akinek sikerült elvinni a verseny fődíját, az S60-ast
Fotó megosztása:

Aare Müil, az észt akinek sikerült elvinni a verseny fődíját, az S60-ast

Aare Müil, az észt akinek sikerült elvinni a verseny fődíját, az S60-ast

 “Boldog vagyok, hogy megnyertem a versenyt, mivel ez volt a célom, amit 2 éve kitűztem magam elé, amikor is a második helyezést értem el a közép-kelet európai döntőben. Most, össze tudom hasonlítani az 1996-os észt bajnoki győzelemmel” – mondta Aare Müil.

“Természetesen sok időt töltöttem a versenyre való felkészüléssel, próbáltam kitalálni, mik hatnak az üzemanyag-fogyasztásra. Szorosan együttműködök a Volvo-csapattal Észtországban, főképp a sofőrtrénerrel azért, hogy megvitassuk az üzemanyag-hatékonysági kérdéseket” – tette hozzá. Hazánkat a régiós versenyen Benczik Ferenc képviselte. A legjobb négy közé ugyan nem került be, de az abszolút ranglistán a harmadik legjobb volt, ami kiváló teljesítmény.