A belga autóbuszgyártó nemrég jelentette be, hogy vadonatúj modellt mutat be a szeptember 25. – október 2. között megrendezendő hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon. Az új típust EX-néven forgalmazzák majd, sorozatgyártását  az előzetes tervek szerint az idén felavatott macedóniai gyárban végzik. A fantáziarajzokat elnézve az EX elsősorban az olcsóbb, kisebb karbantartást igénylő típusokat előnyben részesítő fuvarozóknak készül.

Az új távolsági autóbusz kétféle hosszúságban, két- illetve háromtengelyes változatban lesz elérhető, a megrendelő igényeitől függően turistabuszos, távolsági, valamint városközi kivitelben. Mindegyik jármű esetében a hajtásról Paccar MX11-es, Euro 6-os környezetvédelmi normáknak megfelelő motorok gondoskodnak majd. A Van Hool az erőforrásokhoz alapfelszereltségként manuális sebességváltót kínál, ugyanakkor opcionálisan ZF Astronic és ZF Ecolife automataváltók is választhatók lesznek.

Új tálvolsági busz a belgáktól 1
Új tálvolsági busz a belgáktól 2

Új tálvolsági busz a belgáktól

Új tálvolsági busz a belgáktól 5
Új tálvolsági busz a belgáktól 6
Fotó megosztása:
Új tálvolsági busz a belgáktól 7 A buszgyártó tervezői ugyan már megálmodták a modell következő variációit, azok gyártására azonban csak akkor kerülhet sor, ha népszerűvé válik Európában az új típus. Az EX-szel a belga gyártó elsősorban a kelet-közép-európai piacra kíván betörni a távolsági buszok szegmensében. A modell gyártása ez év utolsó negyedévében kezdődik Szkopjében, az első példányok pedig várhatóan 2015 első felében jelenhetnek meg az utakon.