Gázos kukásautókat kapott a főváros 1
Gázos kukásautókat kapott a főváros 2

Gázos kukásautókat kapott a főváros

Gázos kukásautókat kapott a főváros

Gázos kukásautókat kapott a főváros 5
Gázos kukásautókat kapott a főváros 6
Fotó megosztása:
Gázos kukásautókat kapott a főváros 7

A főváros az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésével egy időben hajtotta végre a gázüzemű kukásautók beszerzését. Az FKF összesen hatvan darab sűrített földgázzal hajtott (CNG) teherautót rendelt 2,87 milliárd forint értékben. A többi negyven darab jármű októberig érkezik meg a fővárosba. A közreadott sajtóanyag szerint a hatvan gépjármű 2,87 milliárd forintba került.

Az FKF új, Iveco Stralis CNG típusú kukásautó sűrített földgázzal vagy biogázzal egyaránt működtethetőek. A gázüzemű járművek előnye, hogy olcsóbb az üzemanyaguk, valamint lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek, mint a hagyományos üzemanyaggal hajtott haszonjárművek. A gázüzemű flotta fenntartásának összköltsége 12 százalékkal kisebb, mint a hasonló dízelüzemű járműveké.

Az “Év Kamionja 2013” díjjal kitüntetett Stralis földgázüzemű változatát a közelmúltban a német és nemzetközi szakmai zsűri az “Európai Fenntartható Szállításért Díj” odaítélésével is elismerte. A háromtengelyes, Iveco Stralisokra a német Stümmer készíti a 10 tonna feletti hasznos terhelhetőségű, hulladéktömörítős-felépítményt.

A 300 lóerős, 26 tonna össztömegű földgázüzemű járművek károsanyag-kibocsátása a jelenleg érvényben lévő Euro 6-os határértékek alatt van. Ennek köszönhetően jelentős mértékben hozzájárul a főváros levegőjében a szilárdrészecske-koncentráció csökkentéséhez, valamint a hulladékgyűjtő teherautók által keltett zajterhelés mérsékléséhez.