Az Euro 2-es környezetvédelmi normának megfelelő és legfeljebb 15 éves átlagéletkorú buszokkal rendelkező pályázókat vár Várpalota önkormányzata a helyi tömegközlekedésre kiírt pályázaton. A felhívás elsőre bizarrnak tűnhet, ugyanis idehaza ennél fiatalabb használt buszokra szoktak szolgáltatói felhívást kiírni. Az Euro 2-es környezetvédelmi normákat teljesítő motorokat viszont csak a ’90-es évek végéig szerelhették be a gyártók autóbuszaikba.

A Hivatalos Értesítőben megjelent kiírás szerint a szolgáltatást 2015 első napján szükséges megkezdeni és négy éven át kell fenntartani. Ajánlatot az a szolgáltató tehet, amely rendelkezik már legalább egy 10 ezer lakosú várost kiszolgáló referenciával. A pályázatokat péntektől számítva 60 napon belül kell beadni, az eredményhirdetés legkésőbb december 12-én lesz. Az önkormányzat a szerződést 2014 utolsó napjáig köti meg a nyertessel.

Várpalotán jelenleg a Bakony Volán végzi a helyi járatok üzemeltetését két darab Ikarus 280-assal, illetve ugyancsak kettő Ikarus C80-assal. A város közlekedésében emellett részt vesz három MAN SL222-es szóló autóbusz is. A várpalotai helyi tömegközlekedés egyetlen alacsonypadlós járműve egy szintén szóló kivitelű Mercedes 0530 Citaro autóbusz. A Bakony Volánnál ugyanakkor jelenleg 14 darab új autóbusz beszerzése zajlik.