Újabb 15 darab alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő szóló autóbusz áll forgalomba Budapest útjain. A székesfehérvári Alfabusz által 2009-ben épített járművekkel, holnaptól találkozhat az utakon a fővárosi utazóközönség. Az eddig Debrecenben közlekedő járműveket a BKV bérli a Budapesti Közlekedési Központtal kötött közszolgáltatási szerződése alapján az Inter-Tan-Ker Zrt-től.

A Volvo Civis 12 típusú autóbuszok az új debreceni villamos miatt váltak feleslegessé. Az Inter-Tan-Ker azért döntött a járművek bérbe adása mellett, mert az új debreceni 2-es villamos vonal kiépülése nyomán szükségtelenné válnak a 4-5 éves autóbuszok. A járművek 2020-ig közlekedhetnek a fővárosban.

Az autóbuszokat a már megszűnt Alfabusz gyártotta a Volvo licence alapján. A Volvo Civis 12 összesen 100 utast tud szállítani, ebből 28 ülőhely, valamint 72 állóhely áll rendelkezésre. A második ajtónál kialakított peronon pedig babakocsival, illetve kerekesszékkel közlekedők utazására van lehetőség. Az autóbuszokat Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású, 228 kilowatt teljesítményű Volvo motorokkal szerelték.

A BKK tájékoztatása szerint Volvo Civis 12-esek Debrecenben beváltak, az utasok pedig az elmúlt években megkedvelték ezeket az autóbuszokat. Ugyanakkor tény, hogy a Volvo B9L-alvázra épített buszok némelyikében több illesztési hiba is felfedezhető. Debrecenben eredetileg 100 darab “kisvolvó” állt forgalomba, a hosszútávú bérleti szerződésnek köszönhetően azonban 15 darab a fővárosban kezdhet új életet.

Magyar Volvók Budapesten 2 A most forgalomba álló autóbuszokkal a pesti oldalon bővül az akadálymentesített járműpark, elsősorban a X. és XVII. kerületekben, a 95-ös, a 98-as, 98E és a 198-as vonalakon. Hétköznaponként 12, hétvégenként 8 jármű közlekedik majd. Segítségükkel további rendkívül rossz állapotú, húszéves autóbuszok kerülnek ki a forgalomból.