Talán egyetlen korábbi alkotásával sem foglalkozott ilyen behatóan a Rolls-Royce, pedig a Phantom modellek 85 százalékát a mostanihoz hasonló módon, egyedi átalakításokkal kiegészítve adják el az igényes vevőknek.

A Serenity (az angol szó jelentése derű, nyugalom) azonban ezek közül is kiemelkedik: születését soha nem látott léptékű, nemzetközi együttműködés és embertelen mennyiségű munkaóra tette lehetővé.

Az alapot egy nyújtott tengelytávú Rolls-Royce Phantom adta. A 6,1 méter hosszú, 3,82 méteres tengelytávon nyugvó, 2,7 tonna menetkész tömegű luxusautó belsejét az autóiparban ma már javarészt elfeledett, nemes anyaggal: selyemmel borították.

Virágot nőnapra, 150 millióért 2

Nem akármilyen selyemmel persze: a nyers fonalat kínai mesterek festették meg, majd Angliába szállították, ahol szálanként válogatva szövetet fontak belőle, és megkezdődött a festés. Brit és kínai selyemfestő művészek a legfinomabb ecsettel, kizárólag kézi munkával vitték fel a különleges anyagra azokat a virágmotívumokat, amelyeknek festését éveken át oktatják az ősi iskolák, amíg végül a természetes arányok, ívek, formák ösztönössé nem válnak. A szövet festése mintegy 600 munkaórát vett igénybe.

Az utastérben nem a selyem kárpitozás az egyetlen meglepetés: a fa ajtókárpitba lézerrel vágott igazgyöngyből illesztettek virág-intarziát. Szintén igazgyöngyből készült a műszerfalon elhelyezett óra számlapja, amelybe rubinokat ágyaztak bele.

Virágot nőnapra, 150 millióért 3

A gyöngy- és virágmotívumok a karosszérián is visszaköszönnek. Előbbi a Rolls-Royce által valaha alkalmazott, legdrágább fényezésben jelenik meg, a különleges, háromrétegű festést 12 órán át polírozták a műhelyben. Ami a virágokat illeti, azok az autó teljes hosszában végigfutó, mókusszőr ecsettel megfestett sáv (ezt a világon egyetlen emberre, Mark Courtra bízza a Rolls-Royce) két végén helyezkednek el, mégpedig aszimmetrikusan: elöl a sofőr oldalán, hátul a másik oldalon, a tulajdonos preferált ülőhelyénél díszítik a karosszériát.

A Rolls-Royce nem közölte a Serenity értékét, de tekintve, hogy a nyújtott tengelytávú Phantom alapára 364 ezer angol font, azaz durván 155 millió forint, egy virágra lebontva ez lehetne minden idők legdrágább, legromantikusabb nőnapi ajándéka.

De persze egy szál nárcisznak is nagyon fognak örülni.