Olyan az új Bentley, mint a kémfotók alapján gondoltuk. Elegáns, ugyanakkor brutális, az érdekes fényszórómegoldás miatt azonban szokni kell. Vasárnap az Egyesült Államokban a Pebble Beach-i Concours d’Elegance autós szépségversenyen és kiállításon Montereyben bemutatkozott a brit márka új csúcsmodellje, a Mulsanne. A kocsi az Arnage-t váltja.

A klasszikus modelleket idézi a kocsi fara

A klasszikus modelleket idézi a kocsi fara

A klasszikus modelleket idézi a kocsi fara


Neve megegyezik egy francia faluéval, de csak közvetve köthető hozzá. Ugyanis a településről elnevezett egyenes és kanyar inspirálta a Bentleyt. Az ominózus helyszín ugyanis a La Sarthe-i versenypályán van, amely nem más, mint a Le Mans-i 24 órás verseny otthona, amelyen a Bentley összesen hat alkalommal győzött.

Nem először használja a Mulsanne nevet a Bentley, 1980-1992 között már gyártott ilyen néven autókat a Rolls-Royce Silver Spirit/Silver Spur típusok alapjait felhasználva. A vállalat közleménye szerint az új Mulsanne-t a cégalapító, W.O. Bentley 1930-as úgynevezett 8 Litre modellje inspirálta.

“A 8-literes lélegzetelállító teljesítménye és minősége talán a legjobb példa a nagy Bentley fogalomra. Minden alkatrészen szerepelt W.O. Bentley egyedi bélyegzője, ez volt a legegyértelműbb demonstrációja a kompromisszumok nélküli autóépítésnek” – beszélt a kocsiról Dr. Ulrich Eichhorn, a cég igazgatósági tagja. “A Mulsanne pontosan ugyanezt vezérelvet követve készült.”

Az USA-ban leplezték le

Az USA-ban leplezték le

Az USA-ban leplezték le


És tényleg, a 8 Litre az utolsó típus volt, amelyet az alapoktól kezdve a Bentley dolgozói terveztek és gyártottak – egészen mostanáig. A minden részletében Bentley műszaki megoldásairól egyelőre nem árult el a gyár részleteket, azokat majd az őszi Frankfurti Autószalonon ismerhetjük meg.

A kiszivárgott információk szerint a kocsi alumíniumvázra épül, hogy viszonylag alacsonyan tartsák a tömegét. Továbbra is 6,75 literes motor kerül a gépbe, a várhatóan turbóval is felszerelt blokk 600 lóerő feletti teljesítményt produkál. Az új Bentley összkerékhajtást kap, így biztonságosabb lehet a tervezett 300 km/órás végsebességnél is.

A 2010 közepén piacra kerülő kocsi alapára nagyjából 60 millió forintnak megfelelő összeg lesz, de ezt könnyedén megdobhatja majd a vevők egyedi igényei szerinti kialakítás.

Videón a elkészült száz 8 Litre egyik darabja: