Négyből négy Max Verstappennek, legalábbis az idei rajtelsőségeket illetően: a Red Bull háromszoros világbajnoka behúzta a Forma-1-es Japán Nagydíj időmérőjét is, igaz, ezúttal a fölénye korántsem volt annyira egyértelmű. 

Csapattársa, Sergio Pérez csak 66 ezredmásodperccel maradt el tőle, azonban a Red Bull első sorát nem fenyegette veszély. Verstappen és Pérez mögé Lando Norris ért oda a harmadik helyre a McLarennel. A leggyorsabb versenyzőkkel Jean Alesi készítette az interjúkat az időmérő végeztével.

„Eléggé kiélezett volt a vége” – állapította meg pályafutása 36. pole-ja után Verstappen, majd megjegyezte: „Összességében rendkívül érzékeny a gumikra ez a pálya. Nagyon durva az aszfalt felülete, és amikor a határon próbálsz menni, az nem mindig kifizetődő.”

„Mindazonáltal az a legfontosabb, hogy a pole-ban legyél. Természetesen azt akarod, hogy minden köröd tökéletesen sikerüljön, de egy olyan pályán, mint amilyen ez, nem mindig jön össze. Mi viszont nagyon jó napot zártunk, így jó kiindulópontunk van holnapra, és a holnap az, ami igazán számít. Nagyszerű, hogy megvan az első és a második hely csapatnak, remélhetőleg holnap meg is tudjuk tartani” – értékelte a napját a világbajnoki éllovas holland.

F1: Pérez úgy érzi, megverhette volna Verstappent 2

Eddig hibátlan Verstappen időmérős mérlege 2024-ben. (Fotó: Bryn Lennon/Formula 1/Getty Images)

„Szorosan alakult a mai nap, nagyon közel voltam Maxhoz” – nyilatkozta Pérez, aki tavaly július óta először rajtolhat majd az első sorból. „Éreztem, hogy jól sikerült a köröm. Nem volt azonban egyszerű dolgunk a pályán, főleg a körök végén: elég könnyen el lehetett veszíteni pár tizedet az utolsó szektorban, valamint a sikánban.”

„Sajnos ez most nem volt elég” – tette hozzá csalódottan a mexikói. „Egész hétvégén nagyon közel voltunk egymáshoz, csakúgy, mint a kvalifikáción, ilyen helyzetekben pedig nüanszok jelentik a különbséget. Nem sikerült jól a kigyorsításom az utolsó köröm elején, szóval akár ez is jelenthette a különbséget, de a holnapot illetően jó helyzetben vagyunk.”

„A hosszú etapjaink ma reggel nem voltak annyira erősek, de azóta elég sokat dolgoztunk rajta, így reméljük, hogy erősek leszünk holnap” – tekintett előre.

F1: Pérez úgy érzi, megverhette volna Verstappent 3

Ezúttal Lando Norris végzett a Red Bull legközelebbi üldözőjeként. (Fotó: Bryn Lennon/Formula 1/Getty Images)

„Izgalmas volt, ugyanis nem volt túl sok lehetőségünk, de jó autónk volt ma” – mondta Norris. „Tudtam harcolni, miután sikerült összeraknom néhány jó kört, különösen a Q3-ban. Nagyon elégedett vagyok a mai nappal. Tavaly és előző hétvégén is jól mentünk, jó érzés így itt lenni.”

„Egész hétvégén jól muzsikált az autónk, sikerült előrébb lépnünk. Igyekszünk utolérni a Red Bullt, de jó munkát végeztek, ahogy mi is, és ez így van rendjén. Keményen dolgozunk, a kemény munka pedig lassan meghozza a gyümölcsét” – folytatta a brit. „Tovább fogjuk nyomni, és ugyan jól kezdődött a hétvége, a legfontosabb feladat holnap vár ránk.”

Az 53 körös Japán Nagydíj magyar idő szerint vasárnap 7 órakor rajtol.