Két évtizeddel ezelőtt a Forma-1-es csapatok mindenféle korlátozás nélkül tesztelhettek bármilyen arra alkalmas pályán, a gyakorlásnak, fejlesztésnek csakis az alakulatok büdzséje szabott határt. Nem titok, hogy a Ferrari ezt kihasználva szinte minden héten járatta az autóját, időnként Michael Schumacherrel, máskor – akkoriban valódi, érdemi munkát végző – tesztpilótákkal.

A kétezres évek végére korlátozottabbá vált a tesztelés, az adott évi autókat már kizárólag a hivatalos alkalmakkor lehetett futtatni, majd a költségek csökkentésének jegyében kikopott a szezon közbeni tavaszi, nyári teszt is, végül az idény előtti keretet is faragni kezdték. Manapság már mindössze három nap jut erre, és csak egy autó küldhető pályára. 

„Nagyon korlátozott tesztünk lesz Bahreinben. Egész télen újra és újra eszembe jutott, hogy mennyire nem fair, hogy fejenként mindössze másfél napunk van egy világbajnoki felkészülésre” – idézte a kétszeres bajnok Fernando Alonsót a Motorsport.com.

„Ennyi pénz, ilyen marketing, mindenféle jó dolog, ami elmondható a Forma-1-ről, és ugye a rajongókhoz is szeretnénk közelebb vinni az egészet, aztán ez… Nincs még egy ilyen sportág a világon!” – panaszkodott a spanyol.

„Fel nem foghatom, miért nem megyünk Bahreinbe négy napra, az pilótánként kettő-kettő. Három nap páratlan, nem is lehet rendesen elosztani a versenyzők között. Ahogy azt sem értem, miért nem viszünk két autót, hiszen amúgy is Bahreinben kezdjük az idényt a rá következő héten” – mutatott rá.

Alonso nem először szólalt meg ezt illetően, és nem is ő az egyetlen, aki így gondolkodik. A Forma-1-es versenyzői szakszervezet, a GPDA igazgatója, George Russell tavaly így nyilatkozott:

„Ami engem illet, szerintem három nap kevés – ne feledjük, ez versenyzőnkként másfél-másfél nap. El tudnák képzelni, hogy Rafael Nadal 12 héten keresztül egyszer sem üt labdát, aztán rögtön, mindössze másfél nap felkészüléssel nekifut a French Opennek? Nem fordulhatna elő. Értem én, hogy miért csináljuk így, de szerintem máris jobb lenne három nap két autóval” – magyarázta a Mercedes pilótája.

A 2024-es F1-es autóbemutatók után az idei tesztelés jövő szerda és péntek között zajlik majd Bahreinben.