Az interlagosi Forma-1-es futam után közel egy hétig ment még azon a huzavona, hogy vajon Max Verstappent megbüntetik-e azért, mert leterelte a pályáról Lewis Hamiltont, a sportszerűség határait kissé átlépve. A Red Bull hollandja megúszta a büntetést, ám az ellentmondásos tettet, valamint a következmények elmaradását Michael Masi versenyigazgatónak valahogy elő kellett adnia Katarban a szokásos pénteki versenyzői eligazításon.

A felmerülő kérdés az volt, hogyha itt elmaradt a büntetés, vajon ezzel új precedens születik a Forma-1-ben, és bárki bármikor kiterelheti a másikat a pályáról bármiféle szankció nélkül. A válasz természetesen nemleges volt erre a kérdésre, de konkrét megoldás nem született Lewis Hamilton beszámolója szerint. Egy válasz azonban igen, ami egyáltalán nem megnyugtató.

“Ez nem tiszta” – mondta a Mercedes-pilóta. “Azt mondták, hogy eltérő lehet minden stewardnál” – utalt az események elbírálásának módjára a hétszeres világbajnok. Ez azt jelenti, hogy ha egy esemény az egyik nagydíjon pl. csak öt másodperces büntetést ért, az még nem garancia arra, hogy egy más összetételű döntéshozó testület ugyanazért a szabálytalanságért egy másik nagydíjon nem ad 10 másodperces büntetést.

Hamilton szerint Verstappen kivételével minden pilóta tisztázni szerette volna a brazíliai eseményeket, ám kérésüknek nem igazán tettek eleget. “Még mindig nem tiszta, hol vannak a pályahatárok. Világos, hogy többé nem a fehér vonalnál, legalábbis előzéskor” – utalt interlagosi leszorítására.

Verstappen eközben azt mondja, számára tisztult a kép, és jobban megértette, mi alapján hozza döntéseit az FIA. “Nagyon hosszú megbeszélés volt. A végén eléggé egyértelmű volt a helyzet” – fogalmazott a Red Bull versenyzője.