A Forma-1-es Orosz Nagydíjat részletesebben kivesézzük a Vezess Csapatrádió következő adásában. Tarts velünk kedd este 19 órától YouTube-csatornánkon!

Sokakhoz hasonlóan Fernando Alonsónak sem jött jól az eső a Forma-1-es Orosz Nagydíj végén, dobogó helyett “csak” a hatodik helyen végzett a spanyol. De nem is emiatt szolgáltatott Alonso elsősorban beszédtémát, hanem a rajtja miatt.

Alonso meg sem próbálta szabályosan bevenni a kettes kanyart, ehelyett szinte fékezés nélkül rongyolt át a pályaelhagyás esetére kijelölt kerülőúton. Igen ám, csakhogy az ő tempójával ez előnyszerzésnek bizonyult: míg a rajt utáni tömörülésben nagyjából a hetedik helyen érkezett a kettes kanyarhoz, a kanyarátvágás után az ötödik helyen találta magát.

Alonso manővere ráadásul teljesen szándékos volt: a rajtrácsra vezető köreiben “jelmezes főpróbát” tartott, vagyis már akkor tesztelte, milyen íven tud a legkisebb időveszteséggel átvágni a bukótéren. Alonso belső kamerás felvételéből is látszik, hogy meg sem próbálta bevenni a kanyart, előre eltervezetten vágta le a pályát.

Alonso azt használta ki, hogy a kerülőutat kijelölte ugyan az FIA és Michael Masi versenyigazgató, azt senki nem mondta, mekkora tempóval “szabályos” ezt az utat választani. Alonso pedig átküldte az autóját teljes tempóval, amivel pozíciókat nyert.

Alonsón kívül három másik versenyző használta még a kijelölt utat, de ők sokkal később döntöttek így, és jóval mérsékeltebb tempóval vágták le a kanyart. A versenyigazgató nem látott kivetnivalót Alonso manőverében, mert George Russell és Lance Stroll is elment mellette/elengedte őket, és ezzel szerinte a spanyol teljesítette a kötelezettségét. A kettes kanyar előtt azonban Daniel Ricciardo és Lewis Hamilton is előtte volt még, szabályosan kanyarodva szinte biztosan nem tudta volna megelőzni őket.

A nem egyértelműen megfogalmazott szabályok miatt Alonso ezt megúszta, de sokan kifogásolták, hogy sportszerű-e ilyen hozzáállással versenyezni. Mit gondolsz?

Mit gondolsz Alonso rajtjáról?
Zseniális meglátás volt
37% (1515)
Ennyi csibészség még belefér
36% (1455)
Nagyon sportszerűtlen húzás volt, főleg úgy, hogy előre készült rá
11% (453)
Az FIA szégyene, hogy az ilyet meg lehet úszni büntetlenül
16% (667)