Charles Leclerc a monacói időmérő hajrájában a korláthoz csapta az autóját, a baleset miatt piros zászlóval megszakították az edzést. Mivel így senki nem tudott javítani, Leclerc szerezte meg a pole-pozíciót a futamra.

Az ütközés miatt reális veszélynek tűnt, hogy az autóban megsérült a váltó, a Ferrari viszont úgy döntött, nem cseréli ki az alkatrészt, mert az öthelyes rajtbüntetést jelentett volna. Leclerc aztán már a rajtrácsra sem tudott felállni, és noha a Ferrari azt állította, nem is a váltóval, hanem a féltengellyel volt gond, sokan kételkedtek ebben a magyarázatban.

A ferraris ügyekben általában jól értesült La Gazzetta dello Sport szerint a jövő heti Azerbajdzsáni Nagydíjra új váltót szerelnek Leclerc Ferrarijába. Abból a szempontból logikus a csapat lépése, hogy mivel a monacói rajthoz sem állt a legutóbbi futamon, erre most büntetés nélkül van lehetőség, ha pedig van mód büntetlenül frissre cserélni egy alkatrészt, a csapatok általában élnek is a lehetőséggel.

A csere ténye viszont azt is jelentheti, hogy a Ferrari valóban csak kockáztatni próbált a váltóval Monacóban – és nem jól jött ki belőle.