A Forma-1-es mezőnyben nagyjából mindenki biztosra vette, hogy egy előnye biztosan lesz a Barcelonából Bahreinbe költöztetett tesztnek: jó lesz az időjárás. Nos, eső például valóban nem esett, cserébe az első nap nagy része homokviharban zajlott.

Már délelőtt is rendkívül szeles idő várta a csapatokat, délutánra azonban sokkal rosszabb lett a helyzet. Dolgozni azért tudtak a csapatok, de a rengeteg homok miatt messze nem voltak ideálisak a körülmények.

Meglepetésre a mezőnyből elsőként a címvédő Mercedes futott bele egy műszaki hibába, ami Valtteri Bottas napját teljesen lenullázta. A finn kapta a délelőttöt, de a legelső köre után kiszúrt váltóhiba és az emiatt szükségessé vált csere több óráját vette el, és végül csak pár körre tudott visszatérni a pályára.

F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 1
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 2

F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen

F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 12
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 13
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 14
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 15
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 16
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 17
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 18
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 19
F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 20
Fotó megosztása:

Hosszú ideig vesztegelt a Haas és Mick Schumacher, de délelőtt az autójával ismerkedő Sebastian Vettelt is vissza kellett tolni a bokszutca kijáratából az Aston Martin garázsába. Közvetlenül az ebédszünet előtt Charles Leclerc alatt állt meg a Ferrari – az apró vezetői hibák mellett meglepően sok volt a műszaki jellegű baki.

Délután is hasonló volt a helyzet, az Aston Martinnál Lance Strollnak szintén kijutott egy elektronikai hiba, de mindenkinél voltak kisebb-nagyobb problémák. A tesztelés persze erről szól, a Red Bull és Max Verstappen pedig így sem panaszkodhat: a holland amellett, hogy a leggyorsabb volt, a legtöbb kört is ő tette meg, szám szerint 139-et.

Vettelnél és a Mercedesnél sem a köridők hajszolása volt a cél, a címvédőnél nem is lehetett: a Mercedes összesen megtett 48 köre messze a legalacsonyabb érték volt az egész mezőnyben.

Folytatás szombaton.

F1: Homokvihar a teszten, Verstappen az élen 21