A Forma-1-ben rendszeresen dolgozik sportfelügyelőként a finn Mika Salo, aki egy interjúban nemrég beszélt arról, hogy szerinte miért voltak annyira gyengék tavaly a Ferrari-motoros csapatok. Salót alapvetően honfitársáról, Kimi Räikkönenről és az Alfa Romeóról kérdezték, de elég érdekes fordulatot vett a beszélgetés.

A Ferrarival kapcsolatban 2019-ben merült fel a csalás gyanúja, a sorozatos vizsgálódások eredményeként a Nemzetközi Automobil Szövetség több technikai direktívát is kiadott. Ahogy érkeztek a szabálypontosítások, úgy esett vissza a Ferrari, amely végül titkos megállapodást kötött az FIA-val.

Ennek részletei eddig nem szivárogtak ki, de jött Salo. “Az Alfa Romeo tavaly a Ferrari csalása miatt szenvedett. Ferrari-motorjuk van, a Ferrarit pedig tavaly arra kényszerítették, hogy a riválisoknál kevesebb üzemanyagot fogyasszon” – mondta Salo.

“Az Alfa idén jó pozícióban lehet, ha a versenyeken képesek lesznek a legjobbjukat nyújtani. Nem tudom, hogy a Ferrari teljesen új motort épített-e, de már lesz lehetőségük arra, hogy maximális teljesítményen használják. Ezt tavaly nem tehették meg a Ferrari miatt.”