Lewis Hamilton hivatalosan jelenleg munkanélküli, előző szerződése december 31-én járt le a Mercedesnél, újat pedig még mindig nem kötöttek a felek. Az olasz sajtó szerint komoly kötélhúzás megy a háttérben: Hamilton sokat akar, a Mercedes pedig kevesebbet akar adni.

Hamiltonnak állítólag évi negyvenmillió eurós fizetést plusz a bajnokság megnyeréséért járó tízszázalékos bónuszt ajánlottak, de erre nemet mondott a hétszeres bajnok. Korábbi hírek arról szóltak, hogy Hamilton négyéves szerződést akar, a Daimler viszont csak két évre szeretné elkötelezni magát – talán ez a pénzügyi ellentét oka.

Vadabb találgatások szerint Hamilton komoly szerepet is akar magának a Mercedesnél, bele akar szólni a kampányokba, így a rasszizmus elleni küzdelembe és az elektromos autók népszerűsítésébe is.

A Daimler elnöke, Ola Källenius állítólag azt is kilátásba helyezte, hogy ha Hamilton nagyon makacskodik, George Russellt ülteti a helyére. Erre azért ne fogadjon senki nagy téttel, de ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre gyanúsabb, hogy Hamiltonnak még mindig nincs új szerződése.

A fogadóirodák amúgy számolnak is azzal a lehetőséggel, hogy Hamilton esetleg szerződés nélkül marad: a bwinnél jelenleg mindössze 34-es oddsszal lehet Russell bajnoki címére fogadni, miközben williamses csapattársa, Nicolas Latifi szorzója 1501-szeres.