A 70. évforduló és a Spanyol Nagydíjakra új gumikkal készül a Pirelli. A Forma-1 hivatalos gumibeszállítója a két futam második szabadedzésének első harminc percében arra kéri a csapatokat, hogy teszteljék keverékeiket, melyek segítségével a 2021-es abroncsok fejlesztését segítik elő.

Jelenleg az autók ugyanolyan keverékű gumikat használnak, mint 2019-ben. Hiába szervezett a Pirelli egy teljes tesztprogramot az új gumiknak, a csapatok leszavazták a beszállítót, nem tetszett nekik az olaszok idei évre tervezett terméke. Így maradt a tavalyi gumi, és marad jövőre is a koronavírus-járvány miatt elhalasztott szabályváltoztatások miatt.

A gyorsuló autók azonban évről évre nagyobb terhelést jelentenek a gumiknak, többen pedig aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy hogyan kezelik a megnövekedett erőhatásokat jövőre a két évvel korábbi autókhoz tervezett abroncsok. Mario Isola, a Pirelli motorsportigazgatója szerint a tesztek éppen ezt a területet célozzák majd.

F1: Gumitesztet csinálnak a szabadedzésekből 1

Mario Isola

“Különböző megoldásokat próbálnánk ki, és javítani szeretnénk az integritáson” – mondta a szakember. “Ez azt jelenti, hogy a gumik alacsonyabb nyomás mellett is működnének, és néhány megoldással csökkenteni szeretnénk a túlmelegedési problémákat.”

“Nem új gumikról van szó, ez nem egy teljesen új konstrukció. Ezek csak prototípusok. Ha elég információt gyűjtünk a második silverstone-i és a barcelonai futamról, akkor ezekkel a keverékekkel készülnénk 2021-re” – árulta el Isola.

Az F1-es autók 2022-ben az eddigi 13 colos felniket 18 colosakra cserélik – ilyenek láthatóak már az idei Forma-2-es versenygépeken is.

F1: Gumitesztet csinálnak a szabadedzésekből 2