A 2020-as lesz a jelenlegi szabályrendszer utolsó éve a Forma-1-ben, jövőre a sport-, a műszaki szabályok, valamint az irányítási és pénzügyi keretek is megváltoznak.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt mondja, a felkészülés miatt idén amolyan dupla szezon vár a mezőnyre.

„Az idei bajnokság kétéves bajnokság lesz. Nem csak 2020-ról és a jelenlegi szabályokról szól majd. Hatalmas szabályváltozási csomag jön 2021-re, kritikus fontosságú lesz az erőforrások megfelelő megosztása, az, hogy mennyi erőforrást fordítunk a 2021-es autóra” – magyarázta hétfőn, az új szponzor és az idei festés bemutatóján.

„Természetesen az elején a legmeredekebb a tanulási és fejlesztési görbe, szóval ha valaki mellényúl, akár fél másodperces hátrányban is lehet majd. De mi a két korábbi szabályváltozási csomagnál is örömmel fogadtuk ezt a kihívást, élvezzük a mostanit is.”

F1: Dupla idény lesz a 2020-as 1

Az 1,6-os turbós hibrid korszak 2014-es kezdete óta csak a Mercedes tudott győzni a Forma-1-ben, de Wolff nem tart attól, hogy zsinórban hat konstruktőri és egyéni bajnoki siker után gyengül a csapat motivációja.

„Fontos, hogy mindig legyen célunk. Én nem látok motiválatlanságot és céltalanságot a csapatnál. A vereség fájdalma sokkal erősebb és sokkal tovább tart, mint a győzelem öröme, a kudarc lehetőségének gondolata pedig ki is oltja a korábbi sikerek emlékét. Az előző év eredményei semmit sem garantálnak számunkra 2020-ra. Minden köridő, minden pont lenullázódik, új kihívás vár ránk.”

„Nem véletlenül rekord a hat bajnoki cím: rohadt nehéz dolog. De szeretnénk még magasabbra tenni a lécet.”