A kétszeres Forma-1-es világbajnok, kétszeres Le Mans-győztes, WEC-világbajnok Fernando Alonso 2020 elején új területen próbálta ki magát, a Toyota színeiben elindult a legrangosabb terepraliversenyen, a Dakar-ralin.

Alonso egy kővel való ütközés miatt már a második napon több mint háromórás hátrányba került, az utolsó napon pedig egy defekt miatt majdnem öt órára nőtt a lemaradása, de amikor nem volt ilyen probléma, egész versenyképesen ment, a 12 szakaszból nyolcon a to10-ben zárt, egyszer a második lett, az összesítésben a legjobb újoncként a 13. helyen rangsorolták.

„Szinte minden nap versenyképesnek éreztem magam. Az utolsó szakaszon volt egy defektünk, de így is a negyedikek lettünk, szóval anélkül talán a szakaszgyőzelemre is lett volna esélyünk” – mondta a 38 éves spanyol a befutó után.

A valóban igen biztató bemutatkozás ellenére Alonso egyelőre nem tervezi a visszatérést:

„Ha úgy döntök, hogy újra megpróbálkozom a Dakarral, akkor már komoly elvárásokkal futnék neki. De most nem akarok ezen gondolkodni, egyszerűen csak elégedett vagyok a mostanival. Az első tapasztalat alapján, látva, hogy versenyképes voltam, az újabb indulásnál logikusan már a győzelem lenne a cél számomra, újabb fontos siker lenne ez a karrieremben.”

„De ráérek még ezzel foglalkozni. Ehhez sokkal alaposabb felkészülés és a legjobb autó kellene. Majd meglátjuk!”

Alonso számára a következő teljesítendő cél az amerikai Indy 500 megnyerése, a spanyol májusban harmadszorra is nekifut az USA legrangosabb formaautó-versenyének, utána pedig akár a Forma-1-es visszatérés is a pakliban lehet.