Lewis Hamilton a Forma-1 történetének eddigi egyetlen színes bőrű versenyzője, de minden idők egyik legeredményesebbje is. A Mercedes-pilóta sosem titkolta vágyát, miszerint szívesen lenne a nagyobb diverzitás vezetője a sportágban, az általa elért eredményekre annak örökségeként tekint.

A hatodik világbajnok címe kapujában álló Hamilton gyermekkoráról főnöke, Toto Wolff osztott meg érdekes részleteket. A csapatvezető elmondása szerint a 34 éves britet az egykori kirekesztettsége motiválta arra, hogy eljusson idáig.

„Amikor Lewis fiatalabb volt, ő volt az egyetlen néger egy rakás fehér gyerek között, és tudom, hogy hovatartozása miatt a pályán is bántották őt. Ez egy 8-10 éves gyereken olyan sebeket ejt, amelyek sosem gyógyulnak be. Ha valaki a bántalmazáson és a faji megkülönböztetésen gyerekként túl tud lendülni, annak erősebb lesz a jelleme ugyan, de a sebek megmaradnak” – mondta.

„Lewisnak ma már jó és érett perspektívával rendelkezik, de természetesen továbbra is ott vannak a sebek. Ezek azonban nemcsak motiválják őt, hanem bizonyítékok is a túlélésre.”

„Be kell látnunk, hogy nem vagyunk sokfélék a Forma-1-ben, Lewis révén pedig megtanultam elfogadni, hogy időnként nehéz legyőzni a diszkriminációt” – tette hozzá.

Wolff pedig nem beszél a levegőbe, amit az bizonyít, hogy épp néhány hete robbant ki egy komolyabb botrány a Mercedesnél: a bajnokcsapat négy dolgozóját küldte el, amiért azok rasszista módon kikezdték egyik kollégájukat.